Τελικά οι κυρώσεις που υποτίθεται πως θα… δάγκωναν την Τουρκία, αλλά κυρίως τη συνεχιζόμενη προκλητικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο παραπέμπονται στις καλένδες, με την Ελλάδα, όπως όλα έδειχναν αργά χθες το βράδυ, δυστυχώς ακόμη μια φορά να αποχωρεί ταπεινωμένη από τις Βρυξέλλες.
Ήδη από νωρίς χθες το πρωί τα πρώτα μηνύματα που έφταναν από την καρδιά της Ε.Ε. εν όψει της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δεν προμήνυαν καλό τέλος, με τη δυσαρέσκεια που καταγραφόταν στην ελληνική πλευρά να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο λόγος βέβαια δεν ήταν άλλος από το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που είχε δει το φως της δημοσιότητας.
«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα (χθες) χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για εμάς διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες, αποτυπώνοντας το κλίμα που είχε ήδη διαμορφωθεί. Η μεγάλη μάχη λοιπόν αναμενόταν να δοθεί στο καθιερωμένο επίσημο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. Ενα δείπνο το οποίο όμως, ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 21.30 ώρα Ελλάδας, αν και καθυστέρησε να ξεκινήσει κατά περίπου μία ώρα, στην αρχή του η συζήτηση δεν πήγε καν στις τουρκικές προκλήσεις αλλά στις συζητήσεις για την… κλιματική αλλαγή.
Όπως και να ‘χει, νωρίτερα και σύμφωνα με πηγές, εν όψει του δείπνου, Ολλανδία και Αυστρία είχαν στείλει τις παρατηρήσεις τους επί του κειμένου συμπερασμάτων, στις οποίες γινόταν λόγος για κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας. Κάτι που άλλωστε είχε επισημάνει και ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Αυστριακός καγκελάριος, προσερχόμενος το πρωί της Πέμπτης στη σύνοδο, ο οποίος δεν δίστασε να επαναλάβει καθαρά τη θέση του υπέρ του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Το πλαίσιο των συμμαχιών πάντως ήταν ήδη διαμορφωμένο, με τα διεθνή πρακτορεία να παρατηρούν πως οι «27» ήταν χωρισμένοι σε στρατόπεδα αναφορικά με το ζήτημα της Τουρκίας. Πάντα κατά πληροφορίες, λοιπόν, Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να υιοθετήσει η Ε.Ε. σκληρή γραμμή επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ οι Μάλτα και Ουγγαρία αναμενόταν να ταχθούν στο πλευρό τους. Κόντρα στο διαμορφωμένο ρεύμα, και εκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος όλοι εκτιμούσαν πως αναμενόταν να κινηθούν, επίσης, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ολλανδία και οι Βαλτικές Χώρες.
Έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπως δήλωναν χθες στο Reuters τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων και δύο Αμερικανών αξιωματούχων με γνώση του θέματος.
Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις αυτές θα στοχεύσουν τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ.
Η είδηση βέβαια προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αγκυρας, καθώς Τούρκος αξιωματούχος δήλωνε ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα βλάψει τους δεσμούς μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. «Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα βλάψουν τις σχέσεις μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η χώρα του «τάσσεται υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχτούμε μονομερείς επιβολές».
Διαδικασία έγκρισης και επανεξέτασης των κυρώσεων της ΕΕ
Έγκριση απόφασης του Συμβουλίου
Τα περιοριστικά μέτρα περιέχονται σε αποφάσεις του Συμβουλίου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). Η πρόταση υποβάλλεται από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας (YE).
Εν συνεχεία, τα προτεινόμενα μέτρα εξετάζονται και συζητούνται από τα αρμόδια προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου και συγκεκριμένα :
- την Ομάδα του Συμβουλίου που είναι υπεύθυνη για τη γεωγραφική περιοχή στην οποία ανήκει η εκάστοτε χώρα [για παράδειγμα στην Ομάδα «Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία» (COEST) για την Ουκρανία ή τη Λευκορωσία, την Ομάδα «Μασρέκ/Μαγκρέμπ» για τη Συρία, ή σε άλλο προπαρασκευαστικό όργανο]
- την Ομάδα «Σύμβουλοι Εξωτερικών Σχέσεων» (RELEX)
- εάν κριθεί αναγκαίο, την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ)
- την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ)
Εν συνεχεία, η απόφαση εγκρίνεται από το Συμβούλιο με ομοφωνία.
https://www.consilium.europa.eu/el/policies/sanctions/adoption-review-procedure/#
Άρθρο 6 1
Για τους σκοπούς του άρθρου 5, μια ένοπλη επίθεση σε ένα ή περισσότερα από τα μέρη θεωρείται ότι περιλαμβάνει ένοπλη επίθεση:
- στο έδαφος οποιουδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, στα διαμερίσματα της Αλγερίας της Γαλλίας 2 , στο έδαφος της Τουρκίας ή στα νησιά που υπάγονται στη δικαιοδοσία οποιουδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού βόρεια του Τροπικού Καρκίνου ;
- σχετικά με τις δυνάμεις, τα σκάφη ή τα αεροσκάφη οποιουδήποτε από τα μέρη, όταν βρίσκονται εντός ή πάνω από αυτά τα εδάφη ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή στην Ευρώπη στην οποία οι δυνάμεις κατοχής οποιουδήποτε από τα μέρη τοποθετήθηκαν κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Συνθήκης ή της Μεσογείου Θάλασσας ή την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού βόρεια του Τροπικού Καρκίνου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ - ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES &
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΟΦΑΝΗ:6934141042